Ahojte!
Volám sa myrtilla a som rodinná čučoriedková farma v malebnej dedinke Krivá na Orave. Pýtate sa, prečo práve myrtilla? Meno som dostala podľa modrého farbiva myrtilín, ktoré sa nachádza v čučoriedke. Ale nebolo to jediné, čo rozhodlo o mojom mene. Moji majitelia radi cestujú, a keď zistili, že po španielsky sa čučoriedka povie mirtillo a po francúzsky myrtille, nemohla som už dostať iné meno ako myrtilla. A hoci som vznikla a dostala svoje meno až v roku 2020, všetko sa to začalo oveľa skôr.
Čučoriedky kanadské sa na Slovensku začali pestovať vo väčšom počte práve na Orave v dedinke Krivá. Okrem iných výskumných úloh, začalo v roku 1993 Regionálne výskumné pracovisko Krivá na Orave s pokusnou výsadbou čučoriedky kanadskej, ktorá sa postupne rozrastala.
Prírodné podmienky boli priam predurčené na to, aby sa čučoriedky v Krivej pestovali. Kyslé pôdy bez nutnosti výmeny za rašelinu, v ktorých čučoriedky prirodzene rastú až do dnešného dňa, sú dokonalým základom pre špecifickú chuť čučoriedok. Dolina a kopce, z ktorých aj počas letných dní prúdi chladnejší vzduch, ochladzujú chutné plody počas teplých dní. Okolité lesy zase chránia naše čučoriedky pred silným vetrom. Včely a čmeliaky neúnavne lietajú nielen po kvetoch, ktoré kvitnú na okolitých lúkach, ale aj od kvietka ku kvietku na našich čučoriedkach a usilovne ich opeľujú. Dravce, ktoré prirodzene hniezdia v okolí, zase chránia našu úrodu pred vtáčikmi, ktorým tiež veľmi chutia naše čučoriedky. Toto všetko dáva našim čučoriedkam jedinečnú chuť. A robí z našej Krivej nielen krásne miesto na život, ale aj vynikajúce miesto na pestovanie čučoriedok.
Chcete sa dočítať viac aj o tom ako vznikla naša čučoriedková farma myrtilla? A ako sme sa dostali k pestovaniu čučoriedok my? Tak celý príbeh nájdete v časti Náš príbeh. Zdieľame s Vami aj naše novinky, skúsenosti a zážitky na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.